a

Privacy Policy

Privacy Policy

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

This Personal Data Notice (“Notice“) describes how Weddings Malaysia.com Sdn Bhd (a company incorporated under the laws of Malaysia with its place of business at B-08-3A, Block B, 3 Two Square, Jalan 19/1, 46300 Petaling Jaya, Malaysia) including its subsidiaries, associated and/or related companies, affiliates, successors, assigns, and licensees (collectively referred to as WM“) is committed in using and safeguarding the privacy of your Personal Data in compliance with the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”). This Notice is formulated with the purpose to explain to you how WM uses your Personal Data and is to be read together with other privacy policies and such terms and conditions of use as may be prescribed by WM from time to time, and any other agreements you may have with WM (if any).

By engaging WM to provide services or by interacting with WM either at our events, wedding fairs or otherwise, or by using the website located at www.mamatribe.com.my  (“Website“) or by using our Facebook page, you consent to the Processing of your Personal Data by WM and all persons involved in the provision of services by WM.

In the event of any conflict between the English and other language versions of this Notice, the English version shall prevail. WM shall have the right to modify, update or amend the terms of this Notice at any time by placing the updated Notice on the Website. By continuing to communicate with WM or by continuing to engage WM for services or use WM’s services or by continuing to provide Personal Data (whether in person, by e-mail, telephone conversation, facsimile transmission, letter, or otherwise)  following the modifications, updates or amendments to this Notice, you shall be deemed to have agreed to and accepted such modifications, updates or amendments.

For the purposes of this Notice:

 

Personal Data” means all information and expressions of opinions that is directly or indirectly relating to a person, who is identified or identifiable from that information or expressions of opinions, including but without limitation, information and expressions of opinions in respect to physical or mental health, racial or ethnic origin, religious or similar beliefs and/or in respect of criminal or civil proceedings.

Examples of Personal Data that may be Processed by WM includes but are not limited to your personal details either from you or someone else whom you are making a booking for, including but not limited to your name, address, telephone number, NRIC/Passport No., email address, employment details, personal preferences, IP addresses, social media details, content preferences, financial information (including bank account information, credit card details, and deposit amount), any booking made by you or someone else or other third party authorized by you (either directly or via any communication method including writing, electronically or verbally requesting WM to provide services, or information), any messages, comments or feedback that you submit either personally to WM, email or via the Website, photographs and images, recordings, and any information and/or expressions of opinions which may identify you, your spouse or family members that has been or may be collected, stored, used and Processed by WM or WM’s employees, stakeholders, associated companies, subsidiaries, affiliates, related corporations, agents, independent contractors and other third parties that WM is associated with from time to time, and any other information which may identify you which you have provided to WM and/or are incidental from such Personal Data.

Process”, “Processed” or “Processing” all means the collection, usage, recording, storing, retention, disclosure, and other operation or set of operations relating to Personal Data as described in the PDPA.

Consent

 

By engaging WM to provide services or by interacting with WM either at our place of business, premises owned and/or occupied by us, events, activities (interactive or otherwise), exhibitions, seminars, shows, productions, demonstrations, performances or otherwise, or by using the Website, you consent to the Processing of your Personal Data by WM and all persons involved in the provision of services by WM.

Collection of Personal Data

In addition to the Personal Data you provide to WM directly (i.e. during your communications with WM and/or when you engage WM to provide services or otherwise), WM may also collect your Personal Data from a variety of sources, including without limitation:

(a)        from the visitation of or entry at our place of business, premises owned and/or occupied by us, events, wedding fairs, activities (interactive or otherwise), exhibitions, seminars, shows, productions, demonstrations, performances or otherwise; and/or
(b)        registration or attendance at any event or otherwise organised or sponsored by WM, whether solely or in association/partnership with any third parties; and/or
(c)        persons that you have appointed and authorised WM to communicate with such as representatives or liaison, and emergency contacts; and/or
(d)        from the regulatory and governmental authorities; and/or
(e)        information that is publicly available such as, but not limited to online search tools like Google, Twitter and LinkedIn; and/or
(f)        from the cookies used on the Website and/or from WM’s Facebook page; and/or
(g)        from such other sources which you have given your consent and authorisation.
The provision of your Personal Data is voluntary. However, if you do not provide your Personal Data, WM may not be able to (i) communicate with you; (ii) provide you the services you require; or (iii) provide you with access to certain sections of the Website.

We use cookies on our Website to track website visitorship and experience. Most web browsers are designed to accept cookies. “Cookies” are small data files which contain information you have supplied yourself, such as your preferred language and region preferences which will assist in improving your experience and navigation in the Website, and may enable all features (for example, features such as, but not limited to,  flash videos and content, language and region preferences) in the Website to fully function. If you do not wish to receive any cookies, you may set your browser to refuse/disable it.

However, if you do not provide your Personal Data, where essential, or disable cookies, WM may not be able to: (a) communicate with you; (b) provide to you the services that you may require; or (c) enable all features in the Website to function (for example, but not limited to, enable flash videos to be played, ensure you need not input content, language and region preferences each time you visit or browse the Website).

When you visit the Website, WM may record certain information in relation to your visit such as:

 

(a)        your IP or proxy server IP address;
(b)        basic domain information;
(c)        your internet service provider;
(d)        the date and time of your visit to the Website;
(e)        the length of your session;
(f)        the pages which you have accessed;
(g)        the number of times you access the Website within any month;
(h)        the size of the files you look at;
(i)        the website which referred you to the Website; and
(j)        the operating system which your computer uses.
Various pages on the Website also invite you to provide us with your name and contact details, for example, to be added to our mailing list for our newsletter or to enter competitions.

 

We also collect information from people who use the Website, to send news, information about our activities and general promotional material which we believe may be useful to you or us; to monitor who is accessing the Website and to profile the type of people accessing the Website.

 

Please note that children under the age of 18 years old (“Minor”) shall be accompanied by the relevant parents, legal guardians and/or representatives when visiting or browsing the Website and/or when using the services that are available on the Website and/or visiting premises owned and/or occupied by us and/or when attending any of WM’s events, wedding fairs, activities (interactive or otherwise), exhibitions, seminars, shows, productions, demonstrations, performances or otherwise. Where the relevant parents, legal guardians and/or representatives have authorised a Minor(s) to visit or browse the Website and/or use any of the services available in the same and/or visit premises owned and/or occupied by us and/or when attending any of WM’s events, activities (interactive or otherwise), exhibitions, seminars, shows, productions, demonstrations, performances or otherwise, the relevant  parents, legal guardians and/or representatives shall be fully responsible for: (a) the conduct of such Minor(s), (b) the controlling of the Minor(s)’ access to and use of the Website and the services contained therein and/or the premises owned and/or occupied by us and/or when attending any of WM’s events, wedding fairs, activities (interactive or otherwise), exhibitions, seminars, shows, productions, demonstrations, performances or otherwise, and (c) the consequences of any misuse by the Minor(s), including but not limited to transactions entered into by the Minor(s) from such access and use.

Purposes of Processing

WM may use and Process your Personal Data for the purposes relating to the services you have requested and for the business activities of WM which shall include, without limitation:

(a)        to communicate with you and/or such other persons as may be required for the purpose and purposes connected thereto;

(b)        to respond to questions and comments and complaints and to generally resolve disputes, if any;
(c)        fulfilling contractual obligations to you;
(d)        to provide privileges, benefits and services to you;
(e)        to contact the persons you have provided Personal Data of, such as representatives or liaison and/or emergency contacts and/or guests;
(f)        to provide services offered by WM as desired by you;
(g)        to offer you current and future opportunities, news, updates and promotions in the wedding industry;
(h)        to conduct market research and analysis, customer satisfaction and quality assurance surveys;
(i)        for direct marketing through voice calls, text messages, email, direct mail, facsimile messages and other forms of in-app advertisements all in connection with opportunities and updates from WM;
(j)        to enable all features in the Website to fully function;
(k)        for verification and identification purposes;
(l)        for general administrative and record keeping purposes;
(m)        for the purpose of conducting investigations and disciplinary proceedings;
(n)        to provide information to regulatory and governmental authorities in order to comply with statutory and government requirements;
(o)        for WM to comply with its obligations under law and such other purposes that is required or permitted by any law, regulations, guidelines, circulars, and/or relevant regulatory authorities;
(p)        in connection with any legal proceedings or prospective legal proceedings; and
(q)        to establish, exercise or defend WM’s legal rights,

and you agree and consent to WM using and Processing your Personal Data in the manner as identified in this Notice.

Other purposes

WM may also use and Process your data for other purposes such as:-

(a)        to send you materials such as newsletters, articles, write-ups as well as other updates;
(b)        to the purchaser (or prospective purchaser) of any business or asset which WM is (or is contemplating) selling;
(c)        for the purposes of disaster recovery; and
(d)        to distribute information or details of events, fairs, seminars, conferences and talks which may of interest to you,

by way of email or physical mail which includes, but is not limited to, registered post and postcards.

If you do not consent to WM Processing your Personal Data for the purposes listed above, please notify WM using the contact details stated below.

Transfer of Personal Data

As WM’s information technology storage facilities and servers may be located in other jurisdictions, your Personal Data may be transferred to, stored, used and Processed in a jurisdiction other than Malaysia. Further, your Personal Data may be transferred out of Malaysia for the purposes as described above where such publications and journals are located outside of Malaysia. You understand and consent to the transfer of your Personal Data out of Malaysia as described herein.

Disclosure to Third Parties

WM may engage other companies, service providers or individuals to perform functions on WM’s behalf, and consequently may provide access or disclose to your Personal Data to the third parties such as those listed below (not exhaustive):

(a)        other business partners, industry associations, service providers, professional advisers or individuals to perform WM’s functions on its behalf, including, but not limited to WM’s agents, contractors, sub-contractors, consultants and service providers that provide advisory, accounting, auditing, financial services (including banks), legal services, information technology, data entry, storage facility, security and/or insurance services;

(b)        specified parties that WM were ordered or directed to disclose pursuant to an order of court, tribunal or authority, whether governmental or quasi-governmental with jurisdiction over WM;

(c)        other third parties authorised by yourself;

(d)        regulatory and governmental authorities in order to comply with statutory and government requirements.

This Notice only applies to the Processing of Personal Data by WM for the purposes specified in this Notice. It does not cover (a) the Processing of Personal Data conducted by WM for any other purposes not specified in this Notice, (b) the privacy policies and conduct of any third parties, even if such third parties are related to WM, and (c) third party sites to which we provide links, even if such sites are co-branded with our logo. WM does not share/sell your Personal Data with/to third party websites. WM is not responsible for the privacy and conduct practices of these third party websites, or such other sites which you may have been linked or directed to via the Website. You should read the privacy policies of such third party websites before disclosure of any Personal Data to these websites.

WM will not sell your personal information to any third party without your permission, but we cannot be responsible or held liable for the actions of third party sites which you may have linked or been directed to the Website.

Access & Correction Requests and Inquiries

The provision of your Personal Data is voluntary. Subject to any exceptions under applicable laws, you may at any time hereafter request for (a) access to your Personal Data, (b) correction or rectification of your Personal Data, (c) to limit the Processing of your Personal Data, and (e) seek further information from WM by contacting:-

Kris Wong, Director

B-08-3A, Block B, 3 Two Square, Jalan 19/1, 46300 Petaling Jaya, Malaysia

Telephone No.: +603 7960 6480

Facsimile No.: +603 7960 6624

In respect of your right to access and/or correct your Personal Data, WM has the right to refuse your requests to access and/or make any correction to your Personal Data for the reasons permitted under law, such as where the expense of providing access to you is disproportionate to the risks to your privacy and/or when WM is unable to confirm your identity or the accuracy of the corrected Personal Data provided.

Storage and Retention of Personal Data

WM has put in place measures to ensure that Personal Data is stored and handled in such a way to prevent any unauthorized disclosure.

WM will only retain Personal Data as long as it is necessary to achieve the purposes specified in this Notice and subject always to the applicable laws including the PDPA, the terms and conditions specified in your agreements with WM (if any) for the duration of your relationship with WM, and for such period as may be necessary to protect the interests of WM.

Your Obligations in Relation to Your Personal Data

 

You represent and warrant that all Personal Data provided to WM is true, complete and accurate. In the event you are providing the Personal Data of third parties (such as representatives or liaison, emergency contacts, or otherwise) to WM, you further represent and warrant that (a) all necessary consent and authorisation from the third parties are procured, (b) you shall continuously maintain such consent and authorisation, and (c) that you have showed this Notice to such third parties.

 

You shall immediately inform WM of any changes to the Personal Data which you have provided to WM to such extent necessary in order to enable WM to remain in compliance with the applicable law including the PDPA. WM will use reasonable efforts but shall not be obligated to procure updates from you on a regular periodic basis.

 

For the avoidance of doubt, you agree that WM shall not be liable for any costs, damages, fines, losses, liabilities and/or penalties that you and/or third parties (including but not limited to an individual or competent authority) have incurred or suffered as a result, whether directly or indirectly, from the breach of any terms, conditions, representations, warranties, and/or obligations detailed this Notice by yourself and/or by anyone acting on your behalf, instructions, and/or of such confirmation.

 

You further agree to indemnify and hold WM harmless against any actions, claims and/or demands brought against WM by any third parties (including but not limited to an individual or competent authority) and any costs, damages, fines, losses, liabilities and/or penalties (including but not limited to legal costs) which WM may incur or suffer, as a result, whether directly or indirectly, from the breach of any terms, conditions, representations, warranties, and/or obligations detailed in this Notice by yourself and/or by anyone acting on your behalf, instructions, and/or of such confirmation, particularly where WM was provided with false, incomplete or inaccurate Personal Data, failure to update WM of any changes to Personal Data, and/or the necessary consent and authorisation was not obtained or maintained from relevant third parties.

 

Notwithstanding anything contained herein, the liability of WM (if any) shall be limited to the fullest extent permitted by the applicable law. In no event shall WM be liable for any consequential, incidental, indirect, punitive or special damages, or loss of profits, loss of anticipated profits, data, business or goodwill, regardless of whether such liability (if any) is based on breach of contract, tort, strict liability, or otherwise, and even if WM has been informed or advised of the possibility thereof.

 General

WM uses commercially reasonable physical, managerial, and technical safeguards to preserve the integrity and security of your Personal Data and will not knowingly allow access to this data to anyone outside WM, other than to you or as described in this Notice. However, WM cannot ensure or warrant the security of any information you transmit to WM and you do so entirely at your own risk. In particular, WM does not warrant that such information may not be accessed, altered, collected, copied, destroyed, disposed of, disclosed or modified by breach of any of WM’s physical, technical, or managerial safeguards.

Our Website does not target and is not intended to attract Minors. We do not knowingly solicit personal information from Minors or send them requests for Personal Data.

This Notice is governed by and shall be construed in accordance with the laws of Malaysia. You hereby submit to the non-exclusive jurisdiction of the Malaysian courts.

NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Notis Data Peribadi ini (“Notis“) menerangkan bagaimana Weddings Malaysia.com Sdn Bhd (satu syarikat yang diperbadankan di bawah undang-undang Malaysia dengan alamat perniagaannya di B-08-3A, Block B, 3 Two Square, Jalan 19/1, 46300 Petaling Jaya, Malaysia termasuk syarikat subsidiari, syarikat berkaitan, syarikat bersekutu, pengganti, penerima serah hak, dan pemegang lesen (secara kolektif dirujuk sebagai WM“) adalah komited dalam menggunakan dan melindungi privasi Data Peribadi anda dengan mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA“). Notis ini dirumuskan dengan tujuan untuk menjelaskan kepada anda amalan WM dalam Pemprosesan Data Peribadi dan hendaklah dibaca bersama-sama dengan dasar privasi dan syarat-syarat yang berlainan yang telah ditetapkan oleh WM dari semasa ke semasa, dan perjanjian berlainan yang anda mungkin ada dengan WM (jika ada).

Dengan melantik WM untuk menyediakan perkhidmatan atau dengan berhubung dengan WM sama ada di tempat perniagaan kami, acara, pameran perkahwinan, atau sebaliknya, atau dengan menggunakan laman web www.mamatribe.com.my  (“Laman Web“), anda bersetuju dengan Pemprosesan Data Peribadi anda oleh WM dan semua orang yang terlibat dalam penyediaan perkhidmatan oleh WM.

Jika berlaku sebarang percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan versi bahasa lain Notis ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai. WM berhak untuk mengubahsuai, mengemaskini atau meminda terma-terma Notis ini pada bila-bila masa dengan meletakkan Notis yang dikemaskinikan di Laman Web. Dengan terus berkomunikasi dengan WM atau dengan terus mengikat WM untuk bekerja, atau menggunakan perkhidmatan WM atau dengan terus memberi Data Peribadi (sama ada secara bersendirian, melalui e-mel, perbualan telefon, faksimili, surat, dan lain-lain) berikutan pengubahsuaian, pengemaskinian atau pindaan kepada Notis ini, anda anda akan dianggap sebagai setuju dan menerima pengubahsuaian, pengemaskinian atau pindaan tersebut.

Bagi tujuan Notis ini:

Data Peribadi” bermaksud semua maklumat dan penyataan pendapat  yang secara langsung atau tidak langsung, berkaitan dengan seseorang individu, yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti daripada maklumat atau penyataan pendapat itu, termasuk tetapi tanpa had, maklumat dan penyataan pendapat berkenaan dengan kesihatan fizikal atau mental, asal-usul bangsa atau etnik, kepercayaan agamanya atau kepercayaan serupa, dan/atau prosiding jenayah atau sivil.

Contoh-contoh Data Peribadi yang mungkin Diproses oleh WM termasuk tetapi tidak terhad kepada maklumat peribadi anda daripada anda atau daripada orang lain yang anda mungkin membuat tempahan bagi pihaknya, termasuk tetapi tidak terhad kepada nama, alamat, nombor telefon, No K/P / paspot, alamat e-mel, rujukan peribadi anda, maklumat pekerjaan, alamat IP, butir-butir ‘social media’, keutamaan kandungan,  maklumat kewangan (termasuk butiran bank akaun, butiran kad kredit, dan jumlah deposit) , sebarang tempahan yang dibuat oleh anda atau orang lain atau pihak ketiga yang lain yang diberi kuasa oleh anda (sama ada secara langsung atau melalui mana-mana kaedah komunikasi termasuk ditulis, secara elektronik atau secara lisan meminta WM untuk menyediakan perkhidmatan, atau maklumat), sebarang mesej, komen atau maklum balas yang anda serahkan secara peribadi kepada WM, atau melalui e-mel atau melalui Laman Web, foto, imej, rakaman dan sebarang maklumat dan/atau ungkapan pendapat yang boleh mengenal pasti anda, pasangan atau ahli-ahli keluarga anda yang telah atau mungkin dikumpulkan, disimpan, digunakan dan Diproses oleh WM atau pekerja WM, pihak berkepentingan, syarikat bersekutu, anak syarikat, sekutu, syarikat berkaitan, ejen, kontraktor bebas dan pihak ketiga yang lain yang berkaitan dengan WM dari semasa ke semasa, dan sebarang maklumat lain yang mungkin mengenal pasti anda yang telah anda berikan kepada WM dan / atau bersampingan dari Data Peribadi tersebuta.

Proses“, “Diproses“, “Memproses” atau “Pemprosesan” bermaksud pengumpulan, penggunaan, penrakaman, penyimpanan, penzahiran, dan operasi atau set operasi yang berlainan yang telah dihuraikan dalam PDPA.

Persetujuan

Dengan melantik WM untuk menyediakan perkhidmatan atau dengan berinteraksi dengan WM sama ada di tempat perniagaan kami, premis yang dimiliki dan / atau diduduki oleh kami, peristiwa, aktiviti (interaktif atau sebaliknya), pameran, seminar, pertunjukan, produksi, demonstrasi, persembahan atau sebaliknya, atau dengan menggunakan Laman Web, anda bersetuju dengan Pemprosesan Data Peribadi anda oleh WM dan semua orang yang terlibat dalam penyediaan perkhidmatan oleh WM.

Pengutipan Data Peribadi

Sebagai tambahan kepada Data Peribadi yang anda berikan kepada WM secara langsung (iaitu semasa anda berkomunikasi dengan WM dan/atau apabila anda melantik WM untuk memberi perkhidmatan atau sebaliknya), WM juga mungkin mengutip Data Peribadi anda daripada pelbagai sumber, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

(a)        Daripada pelawatan atau kemasukan ke dalam premis perniagaan kami, premis-premis yang dimilik dan/atau diduduki oleh kami, sebarang acara, pameran perkahwinan, aktiviti-aktiviti (interaktif atau sebaliknya), pameran, seminar, pertunjukan, produksi, demonstrasi, persembahan atau sebaliknya; dan/atau
(b)        pendaftaran atau kehadiran di mana-mana acara atau yang dianjurkan atau ditaja oleh WM, sama ada secara tunggal atau berkaitan/perkongsian dengan mana-mana pihak ketiga; dan/atau
(c)        orang yang telah anda lantik dan membenarkan WM untuk berkomunikasi dengan, seperti wakil atau wakil hubungan, dan kenalan kecemasan;
(d)        daripada pengawal selia dan pihak berkuasa kerajaan; dan/atau
(e)        maklumat yang tersedia secara umum, seperti tetapi tidak terhad kepada alat carian atas talian seperti Google, Twitter dan LinkedIn; dan/atau
(f)        daripada ‘cookies’ yang digunakan dalam Laman Web dan/atau daripada laman Facebook WM; dan/atau
(g)        dari sumber-sumber lain yang anda telah memberikan persetujuan dan kebenaran anda.

Pemberian Data Peribadi anda adalah secara sukarela. Walau bagaimanapun, jika anda tidak berikan Data Peribadi anda, WM tidak mungkin dapat (i) berkomunikasi dengan anda; (ii) menyediakan perkhidmatan yang anda perlukan atau (iii) memberikan anda akses kepada seksyen tertentu pada Laman Web.

Kami menggunakan cookies di Laman Web kami untuk menjejaki pelawat dan pengalaman Kebanyakan pelayar web yang direka untuk menerima cookies. “Cookies” adalah fail data kecil yang mengandungi maklumat yang anda telah bekalkan seperti pilihan keutamaan bahasa dan rantau yang akan membantu meningkatkan pengalaman dan navigasi anda di dalam Laman Web dan dapat membolehkan semua ciri (contohnya, ciri-ciri seperti, tetapi tidak terhad kepada, video flash dan pilihan keutamaan kandungan, bahasa dan rantau) di Laman Web untuk fungsi sepenuhnya. . “Cookies” adalah fail data kecil yang mengandungi maklumat yang anda telah bekalkan seperti pilihan keutamaan bahasa dan rantau yang akan membantu meningkatkan pengalaman dan navigasi anda di dalam Laman Web dan dapat membolehkan semua ciri (contohnya, ciri-ciri seperti, tetapi tidak terhad kepada, video flash dan pilihan keutamaan kandungan, bahasa dan rantau) di Laman Web untuk fungsi sepenuhnya. Jika anda tidak ingin menerima apa-apa cookies, anda boleh menetapkan pelayar anda untuk menolak/menyahaktifkannya.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak memberikan Data Peribadi anda, di mana penting, atau menolak “cookies”, WM mungkin tidak dapat: (a) berkomunikasi dengan anda; (b) menyediakan kepada anda perkhidmatan dan kemudahan yang anda mungkin memerlukan; atau (c) membolehkan semua ciri di Laman Web untuk berfungsi sepenuhnya (sebagai contoh, tetapi tidak terhad kepada, membolehkan video flash dimainkan, pastikan anda tidak perlu memasukki pilihan keutamaan kandungan, bahasa dan rantau setiap kali anda melawati atau melayari Laman Web). Apabila anda melawati Laman Web, WM mungkin akan merekod maklumat tertentu yang berkaitan dengan lawatan anda seperti yang berikut:

(a)        protokol internet atau alamat protokol internet server proksi anda;

(b)        maklumat domain asas;

(c)        pembekal perkhidmatan internet anda;

(d)        tarikh dan masa lawatan anda ke Laman Web;

(e)        tempoh sesi anda;

(f)         halaman yang anda telah diakses;

(g)        kekerapan anda mengakses Laman Web dalam mana-mana bulan;

(h)        saiz fail yang anda melihat;

(i)         laman web lain yang merujuk anda ke Laman Web; dan

(j)         sistem operasi komputer anda.

 

Terdapat pelbagai halaman dalam Laman Web yang mungkin akan menjemput anda untuk memberi WM nama dan butiran hubungan anda, contohnya, demi tujuan dimasukkan ke senarai mel WM untuk terimaan surat berita WM atau untuk menyertai pertandingan.

WM juga mengumpul maklumat daripada orang yang menggunakan Laman Web, untuk menghantar berita, maklumat tentang aktiviti WM dan bahan-bahan promosi umum WM yang WM percaya mungkin berguna kepada anda atau WM untuk memantau siapa yang mengakses Laman Web dan untuk profil jenis orang yang mengakses Laman Web.

Sila ambil perhatian bahawa kanak-kanak di bawah umur  18 tahun (“Kanak“)hendaklah diiringi oleh ibu bapa, penjaga menurut undang-undang dan/atau wakil yang berkaitan semasa melawati atau melayari Laman Web dan/atau apabila menggunakan perkhidmatan yang terdapat di Laman Web dan/atau apabila melawat ke tempat perniagaan kami, kemudahan penginapan kami, premis yang dimiliki dan/atau diduduki oleh kami,  acara-acara, aktiviti-aktiviti (sama ada interaktif atau sebaliknya), pameran-pameran, seminar-seminar,  persidangan-persidangan, pertunjukan-pertunjukan, produksi-produksi, demonstrasi-demonstrasi, persembahan-persembahan kami atau sebaliknya. Jika ibu bapa, penjaga menurut undang-undang dan/atau wakil yang berkaitan telah memberi kebenaran kepada Kanak untuk melawati atau melayari Laman Web dan/atau menggunakan mana-mana perkhidmatan yang terdapat di dalamnya dan/atau melawat ke tempat perniagaan kami, kemudahan penginapan kami, premis yang dimiliki dan/atau diduduki oleh kami,  acara-acara, aktiviti-aktiviti (sama ada interaktif atau sebaliknya), pameran-pameran, seminar-seminar,  persidangan-persidangan, pertunjukan-pertunjukan, produksi-produksi, demonstrasi-demonstrasi, persembahan-persembahan kami atau sebaliknya, ibu bapa, penjaga menurut undang-undang dan/atau wakil yang berkaitan hendaklah bertanggungjawab sepenuhnya untuk: (a) kelakuan ‘online’ Kanak, (b) pengendalian akses dan penggunaan Kanak  dalam Laman Web dan perkhidmatan yang terkandung di dalamnya, dan/atau tempat perniagaan kami, kemudahan penginapan kami, premis yang dimiliki dan/atau diduduki oleh kami,  acara-acara, aktiviti-aktiviti (sama ada interaktif atau sebaliknya), pameran-pameran, seminar-seminar,  persidangan-persidangan, pertunjukan-pertunjukan, produksi-produksi, demonstrasi-demonstrasi, persembahan-persembahan kami atau sebaliknya dan (c) akibat daripada sebarang penyalahgunaan oleh Kanak termasuk tetapi tidak terhad kepada transaksi yang dibuat oleh Kanak dari akses dan penggunaan tersebut.

Tujuan Pemprosesan

WM boleh menggunakan dan Memproses Data Peribadi anda untuk tujuan berkaitan dengan perkhidmatan yang anda minta dan untuk aktiviti-aktiviti perniagaan WM yang termasuk, tanpa had:-

(a)        untuk berkomunikasi dengan anda dan/atau mana-mana orang lain yang dikehendaki bagi tujuan dan maksud yang berkaitan dengannya itu;

(b)        untuk menjawab soalan-soalan dan ulasan daripada anda dan aduan dan secara amnya menyelesaikan pertikaian, jika ada;

(c)        untuk memenuhi kewajiban kontrak kepada anda;

(d)        untuk memberikan keistimewaan, faedah, dan perkhidmatan kepada anda;

(e)        Untuk menghubungi orang yang anda telah berikan Data Peribadi, seperti wakil atau perhubungan dan/atau hubungan kecemasan;

(f)         Untuk menyediakan perkhidmatan yang ditawarkan oleh WM dan seperti yang dikehendaki oleh anda;

(g)        Untuk menawarkan peluang semasa dan akan datang, berita, kemas kini dan promosi dalam industry perkahwinan;

(h)        Untuk menjalankan penyelidikan dan analisis pasaran, kaji selidik kepuasan pelanggan dan kaji selidik jaminan kualiti;

(i)         untuk pemasaran langsung melalui panggilan suara, mesej teks, e-mel, mel terus, mesej faks dan lain-lain bentuk iklan ‘in-app’ semua yang berkaitan dengan peluang dan kemas kini daripada WM;

(j)         Untuk membolehkan semua ciri di Laman Web berfungsi sepenuhnya;

(k)        Bagi tujuan pengesahan pengenalan;

(l)         untuk tujuan pentadbiran am dan penyimpanan rekod;

(m)       Untuk menjalankan penyiasatan dan prosiding tatatertib

(n)        untuk memberi maklumat kepada pihak berkuasa kawal selia dan kerajaan bagi mematuhi syarat-syarat di bawah undang-undang dan kerajaan;

(o)        untuk WM mematuhi obligasinya di bawah undang-undang dan tujuan lain yang dikehendaki atau dibenarkan oleh mana-mana undang-undang, peraturan-peraturan, garis panduan, pekeliling, dan/atau pihak berkuasa yang berkenaan;

(p)        berkaitan dengan apa-apa prosiding undang-undang atau prosiding undang-undang bakal; dan

(q)        untuk menubuhkan, menjalankan atau mempertahankan hak-hak undang-undang WM,

 

dan anda bersetuju dan mengizinkan WM untuk menggunakan dan Memproses Data Peribadi anda menurut cara sebagaimana yang dikenalpastikan dalam Notis ini.

 

Tujuan lain

WM boleh juga menggunakan dan Memproses data anda untuk tujuan lain seperti:-

 

(a)        untuk menghantar bahan-bahan kepada anda seperti surat berita, artikel, penulisan serta pengemaskinian yang lain;
(b)        kepada pembeli (atau bakal pembeli) apa-apa perniagaan atau aset yang WM jual (atau menimbang untuk jual);
(c)        bagi maksud pemulihan bencana; dan
(d)        untuk mengedarkan maklumat atau butir-butir acara, pameran, seminar, persidangan dan ceramah yang mungkin menarik minat anda,
melalui emel atau atau mel fizikal yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada, pos berdaftar dan poskad.

 

Jika anda tidak bersetuju dengan WM Memproses Data Peribadi anda untuk tujuan yang disenaraikan di atas, sila maklum kepada WM dengan menggunakan butiran hubungan yang dinyatakan di bawah.

Pemindahan Data Peribadi

Oleh sebab kemudahan simpanan teknologi maklumat dan pelayan mungkin terletak dalam bidang kuasa lain, Data Peribadi anda mungkin dipindahkan, disimpan, digunakan dan Diproses dalam bidang kuasa selain daripada Malaysia. Selanjutnya, Data Peribadi anda mungkin dipindahkan keluar dari Malaysia untuk tujuan sebagaimana yang diperihalkan di atas di mana penerbitan dan jurnal undang-undang bertaraf berada di luar Malaysia. Anda memahami dan bersetuju untuk pemindahan Data Peribadi anda keluar dari Malaysia sebagaimana yang diperihalkan di sini.

Pendedahan kepada Pihak Ketiga

WM boleh melantik syarikat-syarikat, penyedia-penyedia perkhidmatan atau individu-individu lain untuk melaksanakan fungsi bagi pihak WM, dan sebagai akibat boleh menyediakan akses atau mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga sebagaimana yang disenaraikan di bawah (tidak terhad):

(a)        rakan niaga yang lain, industry bersekutu, pembekal perkhidmatan, penasihat profesional atau individu untuk melaksanakan fungsi WM, termasuk, tetapi tidak terhad kepada agen, kontraktor, sub-kontraktor, perunding dan pembekal perkhidmatan yang memberi nasihat, perakaunan, pengauditan, perkhidmatan undang-undang, teknologi maklumat, kemasukan data, kemudahan penyimpanan, perkhidmatan keselamatan dan/atau insurans;
(b)        pihak-pihak tertentu yang WM diperintahkan atau diarahkan untuk menzahirkan menurut suatu perintah mahkamah, tribunal atau pihak berkuasa, sama ada kerajaan atau separa-kerajaan yang mempunyai bidang kuasa ke atas WM;
(c)        pihak ketiga yang diberi kuasa oleh diri sendiri anda;
(d)        Pihak berkuasa kawal selia dan kerajaan bagi mematuhi syarat-syarat di bawah undang-undang dan kerajaan.

Notis ini adalah hanya untuk kepada Pemprosesan Data Peribadi oleh WM bagi tujuan-tujuan yang ditentukan dalam Notis ini. Ia tidak meliputi (a) Pemprosesan Data Peribadi yang dikendalikan oleh WM bagi mana-mana tujuan yang tidak ditentukan dalam Notis ini, (b) polisi privasi dan kelaukan mana-mana pihak ketiga, walaupun pihak tersebut itu mungkin berkaitan dengan WM, dan (c) laman web pihak ketiga yang mana kami menyediakan ‘link’, walaupun laman web tersebut adalah dipasarkan bersama dengan logo kami. WM tidak akan memberi/menjual Data Peribadi anda dengan/kepada laman web pihak ketiga. WM tidak akan bertanggungjawab untuk amalan privasi dan kelakuan yang digunakan oleh laman web pihak ketiga, atau laman web lain yang mungkin dikaitkan atau diarahkan melalui Laman Web. Oleh demikian, anda patut membaca polisi privasi bagi laman web pihak ketiga tersebut sebelum mendedahkan Data Peribadi anda kepada laman web tersebut.

WM tidak akan menjual Data Peribadi anda kepada pihak ketiga tanpa persetujuan anda, tetapi kami tidak akan bertanggungjawab untuk tindakan laman web pihak ketiga di mana anda mungkin diarahkan kepada laman web tersebut.

Akses & Permohonan Pembetulan dan Pertanyaan

Pemberian Data Peribadi anda adalah secara sukarela. Tertakluk kepada sebarang pengecualian di bawah undang-undang yang diguna pakai, anda boleh pada bila-bila masa selepas ini memohon (a) akses kepada Data Peribadi anda, (b) untuk pembaikan dan pembetulan Data Peribadi anda, (c) untuk menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda, dan (e) memohon maklumat lanjut daripada WM dengan menghubungi:-

Kris Wong, Director

B-08-3A, Block B, 3 Two Square, Jalan 19/1, 46300 Petaling Jaya, Malaysia

No. Telefon: +603 7960 6480

No. Faksimili : +603 7960 6624

Berkenaan dengan hak anda untuk mengakses dan/atau membetulkan Data Peribadi anda, WM berhak untuk menolak permohonan anda untuk mengakses dan/atau membuat sebarang pembetulan pada Data Peribadi anda atas alasan-alasan yang dibenarkan di bawah undang-undang, seperti apabila pemberian akses kepada adalah tidak seimbang dengan risiko kepada privasi anda dan/atau apabila WM tidak dapat mengesahkan identiti anda atau ketepatan pembetulan atas Data Peribadi yang diberikan.

Penyimpanan dan Pengekalan Data Peribadi

WM telah menetapkan langkah-langkah untuk memastikan Data Peribadi disimpan dan dikendalikan untuk mengelakkan sebarang pendedahan yang tidak dibenarkan.

WM hanya menyimpan Data Peribadi selagi ia diperlukan untuk mencapai tujuan yang dinyatakan dalam Notis ini dan sentiasa tertakluk kepada undang-undang berkenaan termasuk PDPA, terma dan syarat yang dinyatakan dalam perjanjian anda dengan WM (jika ada) bagi tempoh hubungan anda dengan WM, dan untuk tempoh sebagaimana yang perlu untuk melindungi kepentingan WM.

Kewajipan Anda Berkenaan dengan Data Peribadi Anda

Anda mewakili dan menjamin bahawa semua Data Peribadi yang diberi kepada WM adalah benar, lengkap dan tepat. Sekiranya anda memberi Data Peribadi pihak ketiga (seperti wakil atau perhubungan, hubungan kecemasan, atau selainnya) kepada WM, anda mewakili dan menjamin bahawa (a) semua kebenaran dan persetujuan yang diperlukan dari pihak ketiga itu telah diperolehi, (b) anda akan terus mengekalkan persetujuan dan kebenaran tersebut, dan (c) anda telah menunjuk Notis ini kepada pihak ketiga tersebut.

Anda hendaklah dengan segera memaklumkan kepada WM sebarang perubahan pada Data Peribadi yang anda telah berikan kepada WM setakat yang diperlukan untuk membolehkan WM kekal mematuhi undang-undang berkenaan termasuklah PDPA. WM akan menggunakan usaha yang munasabah tetapi tidak bertanggungjawab untuk mendapatkan kemas kini daripada anda secara berkala tetap.

Bagi mengelakkan sebarang keraguan, anda bersetuju bahawa WM tidak bertanggungjawab untuk sebarang kos, ganti rugi, denda, kerugian, liabiliti dan/atau penalti yang anda dan/atau pihak ketiga (termasuk tetapi tidak terhad kepada suatu pihak berkuasa yang kompeten atau individu) telah ditanggungi atau dialami, sama ada secara langsung atau tidak langsung, daripada pelanggaran mana-mana terma, syarat, representasi, waranti, dan/atau obligasi yang dinyatakan dalam Notis ini oleh anda dan/atau oleh sesiapa yang bertindak bagi pihak anda, arahan, dan/atau pengesahan anda tersebut.

Anda selanjutnya bersetuju untuk menanggung rugi dan mempertahankan WM terhadap sebarang tindakan, tuntutan dan/atau permintaan yang dibawa terhadap WM oleh mana-mana pihak ketiga (termasuk tetapi tidak terhad kepada pihak suatu pihak berkuasa yang  kompeten atau individu) dan sebarang kos, ganti rugi, denda, kerugian, liabiliti dan/atau penalti (termasuk tetapi tidak terhad kepada kos guaman) yang WM mungkin dikenakan atau ditanggung, hasilnya, sama ada secara langsung atau tidak langsung, daripada pelanggaran mana-mana terma, syarat, perwakilan, waranti, dan/atau obligasi yang diperincikan dalam Notis ini sendiri dan/atau oleh sesiapa yang bertindak bagi pihak anda, arahan, dan/atau pengesahan anda tersebut, terutamanya di mana WM telah diberi Data Peribadi  yang palsu, tidak lengkap atau tidak tepat, kegagalan anda untuk memaklumkan kepada WM sebarang perubahan terhadap Data Peribadi, dan/atau persetujuan dan kebenaran yang diperlukan tidak diperolehi atau dikekalkan daripada pihak ketiga yang berkaitan.

Walau apa pun yang terkandung di sini, liabiliti WM (jika ada) hendaklah dihadkan kepada setakat sepenuhnya yang dibenarkan oleh undang-undang yang berkenaan. Dalam apa keadaan pun WM tidak akan bertanggungjawab atas sebarang ganti rugi yang berbangkit, bersampingan, tidak langsung, punitif atau khas, atau kehilangan keuntungan, kehilangan keuntungan yang dijangkakan, data, perniagaan atau nama baik, tidak kira sama ada sebarang liabiliti (jika ada) adalah berdasarkan kepada pelanggaran kontrak, tort, liabiliti ketat, atau selainnya, dan walaupun WM telah diberitahu atau dimaklumkan tentang kemungkinan tersebut.

Am

WM menggunakan perlindungan fizikal, pengurusan and teknikal yang berpatutan dari segi komersil untuk mengekalkan integriti dan keselamatan Data Peribadi anda dan tidak akan dengan sengaja membenarkan akses ke maklumat ini kepada sesiapa di luar WM, selain daripada anda atau seperti yang diterangkan dalam Notis ini. Walau bagaimanapun, WM tidak memastikan atau menjamin keselamatan maklumat yang anda hantar ke WM dan anda hantar maklumat tersebut pada risiko anda sendiri sepenuhnya. Khususnya, WM tidak menjamin bahawa maklumat tersebut tidak boleh diakses, dipinda, dikumpul, disalin, musnah, dijual, didedahkan atau diubahsuai dengan melanggar mana-mana perlindungan fizikal, teknikal atau pengurusan di WM.

Laman Web kami tidak mensasarkan dan tidak bertujuan untuk Kanak. Kami tidak akan dengan sengaja mendapatkan maklumat peribadi daripada Kanak atau menghantar permintaan kepada mereka untuk Data Peribadi.

Notis ini adalah ditadbir oleh dan ditafsirkan mengikut undang-undang Malaysia. Anda dengan ini mengemukakan kepada bidang kuasa mahkamah Malaysia secara tidak eksklusif.